Jak wyłączyć geotagowanie zdjęć na iPhonie i iPadzie - Może 2022

Domyślnie iPhone rejestruje informacje o Twojej lokalizacji na zdjęciach, które robisz za pomocą aparatu w telefonie iPhone. Jednak łatwo jest wyłączyć geotagowanie zdjęć na iPhonie i zapobiec zapisywaniu informacji o lokalizacji na zdjęciach.

Wyłącz geotagowanie zdjęć na iPhonie i iPadzie

Wyłącz geotagowanie zdjęć na iPhonie i iPadzie

Funkcja geotagowania, dostępna w większości smartfonów, dodaje lokalizację, datę i inne informacje do zdjęć i filmów.



Informacje o lokalizacji są przechowywane w danych EXIF ​​(Wymienny plik obrazu) zdjęcia wraz z innymi szczegółami, takimi jak data, godzina, model i marka aparatu, czas otwarcia migawki, ogniskowa, czułość ISO i inne informacje.

Informacje o lokalizacji zapisane na zdjęciach są precyzyjne i dokładnie wskazują położenie geograficzne miejsca, w którym zrobiono dane zdjęcie.

Jeśli martwisz się tym, możesz całkowicie WYŁĄCZYĆ geotagowanie zdjęć lub selektywnie włączyć lub wyłączyć geotagowanie zdjęć na swoim iPhonie.

1. Całkowicie wyłącz geotagowanie zdjęć na iPhonie

Wykonaj poniższe czynności, aby wyłączyć geotagowanie zdjęć na iPhonie lub iPadzie.

1. otwartyUstawieniana telefonie iPhone> przewiń w dół i dotknijPrywatność.

Opcja prywatności na iPhonie

dwa. Na ekranie Prywatność dotknijUsługi lokalizacyjne.

Opcja usług lokalizacji na ekranie prywatności iPhone

3. Na ekranie usług lokalizacji przewiń w dół i dotknijAparat fotograficzny.

Opcja aparatu na ekranie ustawień usług lokalizacyjnych na iPhonie

Cztery. Na następnym ekranie dotknijNigdyaby całkowicie WYŁĄCZYĆ geotagowanie zdjęć na iPhonie.

Wyłącz usługi lokalizacyjne dla aplikacji Aparat na iPhonie

To ustawienie zapobiegnie zapisywaniu geotagów na wszystkich zdjęciach i filmach, które robisz za pomocą aparatu w telefonie iPhone.

2. Selektywnie włącz lub wyłącz geotagowanie zdjęć na iPhonie

Zamiast całkowicie wyłączać geotagowanie zdjęć, możesz ustawić aplikację Aparat na iPhonie, aby wyświetlała monit o włączenie lub wyłączenie informacji o lokalizacji w zależności od przypadku.

1. Iść doUstawienia>Ogólne>przewiń w dół i dotknijResetowanie.

Opcja resetowania na ekranie ustawień ogólnych iPhone

dwa. Na ekranie resetowania dotknijZresetuj lokalizację i prywatnośćopcja.

Zresetuj ustawienia lokalizacji i prywatności na iPhonie

3. Jeśli pojawi się monit, wprowadź swój plikKod dostępuaby dokonać tej zmiany.

Powyższe kroki zresetują ustawienia lokalizacji i prywatności dla wszystkich aplikacji na Twoim iPhonie.

Teraz, gdy używasz aparatu na iPhonie, za każdym razem, gdy otworzysz aplikację Aparat na iPhonie, pojawi się monit o włączenie lub wyłączenie informacji o lokalizacji.

Nie zezwalaj aparatowi iPhone

Związane z