Jak zsynchronizować określony folder na komputerze z Dyskiem Google - Może 2022

Narzędzie Kopia zapasowa i synchronizacja Google umożliwia synchronizację określonego folderu na komputerze z Dyskiem Google. Możesz użyć tej opcji, jeśli chcesz wykonać kopię zapasową tylko określonych folderów na Dysku Google, a nie całego pulpitu.

Zsynchronizuj określony folder na komputerze z Dyskiem Google

Zsynchronizuj określony folder na komputerze z Dyskiem Google

Domyślnie narzędzie Kopia zapasowa i synchronizacja Google synchronizuje cały Twój pulpit, foldery dokumentów i zdjęć z Dyskiem Google.



Jeśli jednak nie podoba Ci się synchronizacja całego pulpitu z Dyskiem Google, możesz skonfigurować narzędzie Kopia zapasowa i synchronizacja Google tak, aby synchronizowało tylko określony folder na komputerze z Dyskiem Google.

Po zsynchronizowaniu dowolnego folderu na komputerze z Dyskiem Google wszelkie pliki, które dodasz do zsynchronizowanego folderu, zostaną skopiowane na Twoje konto Dysku Google jako kopia zapasowa.

Wszelkie zmiany wprowadzone w folderze synchronizowanym (dodawanie, usuwanie lub modyfikowanie plików) zostaną automatycznie zsynchronizowane z tylną częścią folderu na Dysku Google.

Jak zsynchronizować określony folder na komputerze z Dyskiem Google

Pierwszym krokiem jest pobranieKopia zapasowa i synchronizacjanarzędzie dostępne na dysk Google dla komputerów Mac i Windows.

Po pobraniu „Kopii zapasowej i synchronizacji” na komputer uruchom narzędzie, klikając je, aby przejść do ekranu informacyjnego. KliknijZaczynajaby rozpocząć proces konfigurowania określonego folderu na komputerze do tworzenia kopii zapasowych i synchronizacji z Dyskiem Google.

Zacznij korzystać z Kopii zapasowej i synchronizacji

Na następnym ekranie zaloguj się do swojego konta Gmail, wprowadzając adres GmailNazwa UżytkownikaiHasło. Po zalogowaniu się zobaczysz ekran informacyjny, kliknijRozumiemaby przejść do następnego kroku.

Ekran informacyjny kopii zapasowej i synchronizacji

Na następnym ekranie możesz odznaczyćPulpita także odznaczDokumentyiKino, jeśli nie chcesz, aby zdjęcia i dokumenty na komputerze były synchronizowane z Dyskiem Google.

Wybierz opcję folderu w narzędziu Kopia zapasowa i synchronizacja

Po odznaczeniu opcji Pulpit i inne foldery kliknijWybierz folderLink i na następnym ekranie kliknij plikOkreślony folderna komputerze, który chcesz zsynchronizować z Dyskiem Google.

Wybierz folder na komputerze do synchronizacji z Dyskiem Google

Po wybraniu folderu możesz wybrać rozmiar przesyłanych zdjęć i filmów na Dysk Google (patrz wyjaśnienie poniżej) i kliknąć przyciskKolejnyprzycisk.

Wybierz określony folder z komputera do synchronizacji z Dyskiem Google

Jeśli wybierzeszWysoka jakość, Google skonwertuje przesłane zdjęcia do rozmiaru 16 MP i zapewni Ci nieograniczone bezpłatne miejsce na te zdjęcia na Dysku Google.

Jeśli wybierzeszOryginalna jakość, Zdjęcia zostaną przesłane na Dysk Google w tym samym formacie, w jakim zostały zrobione aparatem, ale przesłane pliki będą się liczyć do limitu miejsca na Dysku Google.

Na następnym ekranie odznaczZsynchronizuj Mój dysk z tym komputeremopcję i kliknijPoczątekprzycisk.

Wyłącz opcję Synchronizuj Mój dysk z tym komputerem

Teraz tylko określony folder wybrany w powyższych krokach zostanie zsynchronizowany z kontem Dysku Google.

Jak wspomniano powyżej, wszystkie pliki, które dodasz do tego konkretnego folderu na swoim komputerze, będą również dostępne na Dysku Google jako kopia zapasowa.

Wszelkie zmiany wprowadzone w folderze synchronizowanym (dodawanie, usuwanie lub modyfikowanie plików) zostaną automatycznie zsynchronizowane z kopią zapasową na Dysku Google.

Możesz w dowolnym momencie przyjrzeć się kopii zapasowej określonego folderu na Dysku Google, klikając ikonęIkona chmuryznajdujący się na pasku zadań, a następnie klikając plikdysk GoogleIkona.

Uzyskaj dostęp do Dysku Google z komputera

Aby zobaczyć kopię zapasową, rozwiń sekcję Komputer i kliknij nazwę swojego komputera.

Kopia zapasowa zsynchronizowanego folderu na Dysku Google

Jeśli masz więcej niż jeden komputer, możesz nadać każdemu z nich unikalną nazwę, zmieniając ich nazwę (patrz ilustracja powyżej).

Związane z
  • Jak dołączyć pliki z Dysku Google do wiadomości e-mail na iPhonie
  • Jak przesłać pliki i foldery na Dysk Google