Jak uniemożliwić Facebookowi dostęp do kontaktów iPhone'a - Może 2022

Jeśli korzystasz z Facebooka lub aplikacji Facebook Messenger, najprawdopodobniej Facebook ma nieograniczony dostęp do Twojej listy kontaktów. Jeśli ci to przeszkadza, możesz usunąć swoje informacje z serwerów Facebooka i uniemożliwić Facebookowi dostęp do kontaktów iPhone'a w przyszłości.

Zatrzymaj Facebooka przed dostępem do kontaktów iPhone

Zatrzymaj Facebooka przed dostępem do kontaktów iPhone'a

Gdy pobierzesz i zainstalujesz Facebooka na iPhonie, zostaniesz poproszony o zapewnienie Facebookowi dostępu do Twoich Kontaktów.



Gdy Facebook uzyska dostęp do Twojej listy kontaktów, przesyła te dane na swoje serwery i zaczyna wykorzystywać te informacje do sugerowania znajomych Twoich znajomych.

To naprawdę staje się irytujące, gdy zaczynasz widzieć przypadkowe osoby, takie jak twój stylista fryzur, hydraulik, twoi biznesowi i zawodowi współpracownicy, pojawiający się jako sugerowani znajomi w kanałach Facebooka.

Oprócz tej niedogodności możesz chcieć zapobiec takiej możliwości Kontakty do zbierania danych z Facebooka z powodu jego wątpliwe środki ochrony danych co przyciągnęło 5 miliardów dolarów kary FTC.

Będziesz musiał wykonać następujące 3 kroki, aby usunąć dane Kontaktów z serwerów Facebooka i uniemożliwić Facebookowi dostęp do twoich Kontaktów w przyszłości.

  1. Usuń dane kontaktów z serwerów Facebooka
  2. Zatrzymaj aplikację Facebook przed dostępem do Twoich kontaktów
  3. Zatrzymaj aplikację Facebook Messenger przed dostępem do kontaktów iPhone'a
  4. Zatrzymaj Facebook Messenger przed automatyczną synchronizacją kontaktów iPhone'a

Związane z: Możesz także chcieć przestać być własnością Facebooka WhatsApp z udostępniania Twojego numeru telefonu Facebookowi .

1. Usuń dane kontaktów z serwerów Facebooka

Pierwszym krokiem jest usunięcie informacji o kontaktach, które Facebook mógł już przesłać na swoje serwery.

1. otwartySafariprzeglądarkę i odwiedź Strona Menedżera kontaktów na Facebooku

dwa. Zaloguj się do Facebooka, wpisującAdres e-mail(lub numer telefonu) iHasłopowiązane z Twoim kontem na Facebooku.

3. Po zalogowaniu się zostaniesz przeniesiony na stronę „Przesyłanie i zarządzanie kontaktami”. Po prostu kliknijUsuń wszystkoprzycisk, aby usunąć informacje o kontaktach z serwerów Facebooka.

Usuń wszystkie zsynchronizowane kontakty iPhone

Cztery. W wyskakującym okienku potwierdzenia kliknijUsuń wszystkomożliwość potwierdzenia.

5. Upewnij się, że wylogowałeś się zKonto na Facebooku.

2. Uniemożliw Facebookowi dostęp do Twoich kontaktów na iPhonie

Po usunięciu informacji z serwerów Facebooka możesz wykonać poniższe kroki, aby uniemożliwić Facebookowi dostęp do kontaktów iPhone'a.

1. otwartyUstawieniana telefonie iPhone> przewiń w dół i dotknijFacebook.

Zakładka Ustawienia Facebooka na iPhonie

dwa. Na następnym ekranie przesuń przełącznik obokŁącznośćdo pozycji OFF.

Wyłącz dostęp Facebooka do kontaktów na iPhonie

Uniemożliwi to Facebookowi dostęp do Twojej listy kontaktów na iPhonie.

3. Zatrzymaj Facebook Messenger przed dostępem do kontaktów iPhone'a

Jeśli używasz aplikacji Messenger na Facebooku, musisz też uniemożliwić tej aplikacji dostęp do Twojej listy kontaktów na iPhonie.

1. Iść doUstawienia>Prywatność>Łączność.

Karta Kontakty na ekranie prywatności na iPhonie

dwa. Na ekranie kontaktów przełączPOZAprzełącznik obokPosłaniec.

Wyłącz dostęp Facebook Messenger do kontaktów na iPhonie

Wykonując te czynności, wyłączyłeś Facebook Messenger z dostępu do kontaktów na iPhonie.

4. Zatrzymaj Facebook Messenger przed automatyczną synchronizacją kontaktów iPhone'a

Musisz także uniemożliwić aplikacji Facebook Messenger automatyczne przesyłanie informacji o kontaktach na serwery Facebooka.

1. otwartykomunikator facebookowyi dotknijjazakładka znajdująca się w dolnym menu.

Karta Ja w aplikacji Facebook Messenger

dwa. Na następnym ekranie dotknijLudzie.

Karta Osoby w aplikacji Facebook Messenger na iPhonie

3. Na ekranie Osoby przesuń przełącznik obokSynchronizacja kontaktówdoPOZApozycja.

Wyłącz aplikację Facebook Messenger z synchronizowania kontaktów na iPhonie

Cztery. W wyskakującym okienku potwierdzenia dotknijZatrzymaj synchronizacjępotwierdzać.

Uwaga: Ważne jest, aby uniemożliwić zarówno Facebookowi, jak i aplikacji Facebook Messenger dostęp do Kontaktów iPhone'a.

Związane z