Jak ograniczyć lub uniemożliwić Facebookowi korzystanie z danych komórkowych na iPhonie - Może 2022

Poniżej znajdziesz instrukcje ograniczania lub zatrzymywania korzystania z Facebooka Dane komórkowe na iPhonie, na wypadek, gdyby zbliżał się do limitu danych lub obawiał się nadmiernej ilości danych komórkowych wykorzystywanych przez aplikację Facebook na telefonie iPhone.

Ogranicz lub zatrzymaj Facebooka przed korzystaniem z danych komórkowych na iPhonie

Ogranicz / Zatrzymaj Facebooka przed korzystaniem z danych komórkowych na iPhonie

Facebook był jedną z pierwszych aplikacji do mediów społecznościowych, która wprowadziła funkcję automatycznego odtwarzania filmów. To automatyczne odtwarzanie filmów, gdy użytkownicy logują się na swoje konto, jest jednym z głównych powodów wysokiego wykorzystania danych przez aplikację Facebook na smartfonach.



Wiadomo również, że aplikacja Facebook jest stale zajęta w tle, łącząc się z serwerami nadrzędnymi oraz często aktualizując i odświeżając swoje dane. Oznacza to, że Facebook będzie korzystał z Twoich danych, nawet jeśli nie korzystasz aktywnie z aplikacji.

Na szczęście można zatrzymać automatyczne odtwarzanie filmów z Facebooka, aby ograniczyć wykorzystanie danych komórkowych przez aplikację Facebook. Możesz nawet całkowicie uniemożliwić Facebookowi korzystanie z danych komórkowych na iPhonie, ograniczając aplikację tylko do sieci Wi-Fi w telefonie.

Zatrzymaj Facebooka przed korzystaniem z danych komórkowych na iPhonie

Wykonaj poniższe czynności, aby uniemożliwić Facebookowi korzystanie z danych komórkowych na iPhonie i ograniczyć Facebooka tylko do sieci Wi-Fi.

1. Na ekranie głównym iPhone'a stuknij ikonęUstawienia.

dwa. Na ekranie ustawień dotknijKomórkowy.

Karta Ustawienia sieci komórkowej na iPhonie

3. Na ekranie Sieć komórkowa przewiń w dół i przełączPOZAprzełącznik obok Facebooka (patrz zdjęcie poniżej)

Wyłącz dane komórkowe dla Facebooka na iPhonie

Spowoduje to całkowite odcięcie Facebooka od korzystania z danych komórkowych na Twoim iPhonie. Aplikacja Facebook na Twoim iPhonie będzie mogła łączyć się z Internetem tylko wtedy, gdy Twój iPhone jest podłączony do sieci Wi-Fi.

Chociaż ta opcja jest ekstremalna, może być przydatna, gdy korzystasz z ograniczonego abonamentu danych, zbliżasz się do limitu danych lub gdy podróżujesz za granicę i nie chcesz ponosić nadmiernych opłat za roaming danych i za nadwyżkę danych.

Ogranicz wykorzystanie danych komórkowych przez Facebooka na iPhonie

Faktem jest, że sprawdzanie konta na Facebooku co kilka minut może skutkować wykorzystaniem danych. Jednak, jak wspomniano powyżej, automatyczne odtwarzanie filmów podczas sprawdzania konta na Facebooku jest jednym z głównych powodów wysokiego wykorzystania danych na Facebooku.

Dlatego jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie lub ograniczenie wykorzystania danych podczas korzystania z aplikacji Facebook jest wyłączenie automatycznego odtwarzania filmów na Facebooku.

Zapobiegaj automatycznemu odtwarzaniu filmów z Facebooka

Wykonaj poniższe czynności, aby zatrzymać automatyczne odtwarzanie filmów z Facebooka.

1. OtworzyćFacebookapp na swoim iPhonie.

dwa. Następnie dotknijMenu 3-baroweikona znajdująca się w prawym dolnym rogu ekranu (patrz ilustracja poniżej).

Facebook z trzema paskami Menu iCon na iPhonie

3. Na następnym ekranie dotknijUstawieniaopcja.

Zakładka Ustawienia Facebooka na iPhonie

Cztery. Następnie zobaczysz wyskakujące okienko, dotknijUstawienia konta.

Opcja ustawień konta Facebook na iPhonie

5. Na ekranie Ustawienia konta dotknijFilmy i zdjęciaopcja.

Zakładka Ustawienia filmów i zdjęć z Facebooka na iPhonie

6. Na ekranie „Filmy i zdjęcia” stuknij ikonęAutomatyczne odtwarzanieopcja.

Zakładka Ustawienia autoodtwarzania Facebooka na iPhonie

7. Na następnym ekranie wybierz jedną z nichTylko na połączeniach Wi-FilubNigdy nie odtwarzaj automatycznie filmówopcja (patrz zdjęcie poniżej).

Opcje autoodtwarzania filmów z Facebooka na iPhonie

W przypadku wybrania opcji „Tylko przy połączeniach Wi-Fi” filmy z serwisu Facebook nie będą odtwarzane automatycznie, gdy Twój iPhone jest podłączony do sieci komórkowej. Jednak filmy zaczną się automatycznie odtwarzać, gdy tylko Twój iPhone zostanie podłączony do sieci Wi-Fi.

Wybierz opcję „Nigdy nie odtwarzaj automatycznie wideo”, jeśli nie podoba Ci się automatyczne rozpoczęcie odtwarzania filmów z Facebooka.

Związane z
  1. Jak ograniczyć lub uniemożliwić Twitterowi korzystanie z danych komórkowych na iPhonie